Otvor blende (Aperture size)

Šta je blenda?

Blenda je sastavni dio optike aprata i njezina uloga je da regulište propust količine svjetlosti koji će pasti na senzor. Point and shot aparati nude većinom fiskni otvor blende i nemamo mogućnost promjene vrijednosti. Blenda je sačinjena od tankih metalnih pločica koje promjenom svojih položaja regulišu veličinu otvora.

Što je ovaj otvor veći to će do senzora doprijeti više svjetlosti za vrijeme ekspozicije.

Pošto je uloga blende da zaustavlja svjetlost (regulišemo otvorom koliko svjetlosti dopire do senzora) tako se ona označava sa f-stop brojevima. Manji f-stop broj označava veći otvor blende, veći f-stop broj označava manji otvor blende.

Tako se recimo otvori blende kreću, u većini slučajeva, od f2.8, f4, f5.6, f8, f11, f16, … pa sve do f22.

Podeševanje otvora blende

Na D-SLR/prosumer aparatima otvor blende je također označen sa f-stop brojem i možemo ga vidjeti na lcd displeju, kao na sljedećoj slici

(na slici vidimo da je trenutna vrijednost otvora blende f5)

te koristimo točkiće za promjenu vrijednosti. Naravno, sve ovo varira od aparata do aparata te je potrebno pogledati korisničko uputstvo i upoznati se sa postavkama.

Manji otvor blende zaustavlja svijetlost i tako sprječava preeksponiranost dobro osvjetljenog kadra ali samim tim i povećava dubinsku oštrinu slike (pisat ću o dubinskoj oštrini poslije). Veći otvor blende zaustavlja manje svjetlosti i time doprinosi da se slabije osvjetljeni kadrovi ispravno eksponiraju ali samim tim smanjuje dubinsku oštrinu slike.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s