Slikanje munja

Oduvijek su me fascinirale slike munja još od malih nogu. Uvijek sam se pitao kako to fotografi uslikaju i to je također nešto što me fasciniralo pored samog kadra na slici.

Kako sam počinjao da se bavim ozbiljnije fotografijom dolazio sam polako do tih saznanja i umijeća da to i sam napravim. Mogu slobodno reći da to nije nuklearna fuzija niti bilo kakva egzaktna nauka sve što Vam je potrebno je volja, strpljenje nešto tehnike i naravno sreća 🙂 Uvijek se radi o sreći…

Šta nam je potrebno za slikanje munja?

  • aparat (prije svega :))
  • stativ
  • žičani okidač (opciono, neko radi i bez njega… ja ga koristim)

Da bi napravili dobre slike potreban je bilo koji aparat koji ima “M” režim rada (manuel) a u daljenjem dijelu teksta ćete shvatiti i zašto.

Kako slikati munje?

Prije sve postavimo sve kako treba… montiramo aparat na stativ, montiramo žičani okidač. Kada smo to uradili bacimo se na postavke aprata.

Ja naštimam otprilike ovako, ako slikam po izrazitom mraku (noću):

  • otvor blende postavim na vrijednost od f8 – f11
  • ekspoziciju postavim na B (bulb režim)
  • ISO vrijednost postavim na minimum, kod mene je to 200
  • slikam u RAW formatu, uvijek slikam u RAW formatu… (tako da se poslije mogu igrati sa postavkama, balansa bijele i slično…)

Eh sada… kada smo postavili sve idemo se baciti na okidanje 🙂 Aparat na stalku okrenemo i kadriramo ka dijelu gdje vidimo da se munje pojavljuju… naravno na tražilu naštimamo kadar tako da se vidi recimo i grad i nebo ili slično da ne bi dobili samo vrhove zgrada i bespuće neba sa munjom 🙂

Tajna je sljedeća, ugledamo munju, pustimo je da bljesne svoje zatim okinemo okidač na žičanom okidaču i držimo ga…. kada ugledamo sljedeću munju, sačekamo da bljesne, brojimo do 5 i zatim pustamo okidač. Ja brojim do 5 i to u sebi 🙂 da ne misle ljudi oko mene da sam luđak. Na ovaj način ćemo dobiti perfektnu sliku munje.

Na displeju aparata pogledamo ono što smo dobili i eventualno se možemo poigrati sa otvorom blende ako je slika podeksponirana ili preeksponirana pa naštimati na optimalnu vrijednost, ali pošto slikamo u RAW formatu ne treba puno da se brinemo te sitne nedostatke ćemo moći ispraviti.

Naravno, sve ovo što sam ispričao važi za varijantu da munje sijevaju u nekakvim razmacima. Ako slučajno sijevne i onda narednih pola sata ništa – nećete dobiti tako dobre slike 🙂 onda će se sve bazirati na sreći da baš 5 sekundi prije okinete okidač, sijevne munja i Vi ga pustite. Zar to nije sreća 🙂

Postavio sam nekoliko slika munja koje sam uradio prije 15-ak dana i dobre su upravo iz razloga što je nevrijeme trajalo nekih 1h i 30min i sijevalo je neprestano u intervalima od pola do jedne minute.

evo i dvije u bw tehnici

Ovdje sam se igrao direktno na aparatu sa podešenjima balansa bijele, primjeti se rezlika u koloru u odnosu na prve dvije.

I tako sam škljocao u nedogled… i napravio nekih 30-ak slika munje, kao nikada u životu 🙂 Jednostavno mi se tu noć posrećilo 🙂

Dakle, nešto opreme, nešto znanja i ponajviše sreće…

Bilo kako bilo, stativ je presudan kod ovakvih slika jer bi bez toga bilo nemoguće napraviti ovako oštre slike… ma nemoguće je noću držati aparat čak i prislonjen uz nešto, jednostavno uvijek će biti bar malo mutno.

…….

Istražite svoj aparat, prekontrolišite da li ima mogućnost BULB okidanja i pokušajte i sami. Sretno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s